Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi. Öppna i Microsoft Edge

Himmee: Valoa paketissa

Suomalainen Himmee lähettää verkkokauppansa kautta valaisimia eri puolille maailmaa. Perheyritys arvostaa toimivia ja luotettavia kumppaneita, jotka auttavat pitämään asiakkaat tyytyväisinä.

Käyttöesineiden muotoilijalla on kaksi lähes yhtä tärkeää tehtävää. Tavaran on ennen kaikkea kyettävä sille annettuun tarkoitukseen, mutta muotoilun on samaan aikaan oltava esteettinen ja tyylikäs.

Himmeen perustaja Timo Niskanen nauttii luovuudesta ja vapaudesta, jonka valaisinten käyttötapa mahdollistaa. Toisin kuin vaikkapa tuoli, jonka on aina toimittava tietyllä tavalla, valoja valmistetaan monenlaisiin tilanteisiin.

– Valaisimessa on totta kai huomioitava valoergonomia, mutta muuten se jättää muotoilijalle paljon liikkumavaraa, Niskanen sanoo.

Vapauden takaa myös se, että Niskanen pyörittää Himmeetä kaksin vaimonsa kanssa. Suurissa yrityksissä muotoilijan käsiä sitovat monet rajoitteet, mutta omassa firmassa kaikki aina tuotteista, graafisesta ilmeestä ja visiosta lähtien on yrittäjän itsensä käsissä.

Vapaus olikin intohimon ohella syy siihen, että Niskanen päätti perustaa Himmeen.

– Aiemmin kiersin ympäri maailmaa ja etsin valmistajia valaisinprototyypeilleni. Sitten päätin, että on parasta hoitaa homma itse.

Neljän vuoden ikään ehtinyt Himmee suunnittelee, valmistaa ja myy erilaisia valaisimia, kaikki Niskasen itsensä suunnittelemia.

Materiaalit ovat luonnollisia: puuta, metallia ja lasia. Muotokieltä Niskanen kuvailee pelkistetyksi ja suomalaiseksi, ja siihen kuuluu leikkimielisyyttä.

– Kaikki ei ole liian vakavaa. Jotkut muodot ovat saaneet inspiraationsa minigolfradasta, ja joillekin on lisätty korvat. Mukana on siis myös tarinoita. Valaisinten oheen Himmee on tuonut Unplugged-vaihtoehdon: kynttilänjalat. Yrityksen valaisimista tuttua muotoilua noudattavat kynttilänjalat pyrkivät muistuttamaan rauhoittumisesta kiireisessä nykypäivässä. Kynttilä ei tarvitse johtoa, laturia tai käyttöohjetta, vaan sen avulla voi löytää itselleen hetken ilman teknologian tuomia ärsykkeitä.

Verkkokaupasta valaisimia eri puolelle Eurooppaa

Himmeellä on useita jälleenmyyjiä eri puolilla Suomea ja lisäksi jonkin verran yhteistyökumppaneita eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Yritys myös pyörittää omaa nettikauppaa, joka myy tuotteita suomeksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Logistiikasta huolehtii PostNord, jonka kanssa yhteistyö on tiivistä. Niskasen mukaan kuljettajilla on asiaa yrityksen luokse Helsingin Vallilaan lähes päivittäin.

– Eivät he vielä ihan työkavereilta tunnu, mutta kaikista on tullut jo tuttuja ja aina iloisesti tervehditään, hän kertoo. Verkkokauppiaan kannalta koko toimitusketjun sujuvuus on erittäin tärkeää. Vaikka tuote olisi kuinka erinomainen, viivästymiset tai hankaluus paketin saamisessa jättävät huonon vaikutelman.

Nopeus ja varmuus ovat tilaajille tärkeitä asioita. Niskanen on huomannut, että jos jokin matkalla takkuaa, asiakas kääntyy yleensä suoraan Himmeen puoleen.

– Monet eivät esimerkiksi huomaa seurantanumeroa vaan kyselevät puuttuvan lähetyksen perään meiltä. Silloin on hyvä, että pystymme itse jäljittämään, missä tuote menee.

Seuraava askel Himmeelle on kiihdyttää kansainvälistymistä. Himmee sekä etsii uusia jälleenmyyjiä että pyrkii laajentamaan markkinoitaan esimerkiksi verkkokaupan kieliversioiden avulla.

Teksti: Anne Salomäki
Kuva: Emmi Korhonen

Customer service