Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi. Öppna i Microsoft Edge

Jävla Sås Bolag sekoittaa vain välttämättömyydet

Lappeenrantalaisen Jävla Sås Bolagin kastikkeissa ei ole mitään ylimääräistä: ketsupin ainesosat voi laskea yhden käden sormilla.

Kuusi kesää sitten Kaius Gestranius oli innoissaan jenkkityylisestä savustimestaan. Jotta ruokaa pääsi laittamaan perinteiseen malliin, piti
saada bbq-kastiketta. Pullo lähti matkaan marketista, ja vasta kotona Gestranius tutkaili etikettiä.

– Ihmettelin, miksi tarvitaan kaikkia e-koodeja, kun muutkin ainekset tuovat koostumusta ja sävyä. Tuli mieleen, että pitäisikö tässä vähän kokeilla itse, hän muistelee.

Taitoa ja kokemusta riitti, sillä Gestranius on jo 13-vuotiaasta ollut töissä keittiöissä ja ravintola-alalla. Nuorena hän näki klassista keittotaitoa, kun ravintolan takakeittiön isossa padassa tehtiin kastikkeita luista ja kasviksista.

Myöhemmin pääkaupunkiseudulla baarimikkona työskennellessään Gestranius näki, kuinka paljon keittiöissä käytetään valmiita tuotteita. Iski ikävä vanhaan aikaan.

– Eihän monissa paikoissa tehdä oikeastaan muuta kuin lämmitetään ruokaa. Lähti vähän fiilis keittiöhommista. Niin Gestraniuksen keittiössä alkoi soossiralli. Hän testaili, miten vähillä aineksilla saa aikaan aitoja makuja, ja tarjoili tuotoksia vierailijoille. Ne kelpasivat niin hyvin, että kotikokkia alettiin pian pyytää kastikkeentekoon esimerkiksi häihin.

Jossain vaiheessa vaimo muistutti, että ei kastikkeita tarvitse ilmaiseksi tehdä. Gestranius alkoi pyytää, että kyselijät maksaisivat ainekset itse. Kun sekään ei haitannut, syttyi palo kokeilla vielä isommin. Gestranius otti opintovapaata, ryhtyi opiskelemaan elintarvikealaa ja jatkoi keittelemistä. Keväällä 2017 hän pisti yhtiön pystyyn – ja vaimolla oli jälleen yksi kauha sopassa, tällä kertaa
nimen keksimisessä.

– Kastikkeita alkoi olla joka puolella kotia, ja vaimo kutsui niitä ”hemmetin kastikkeiksi”. Toisella kertaa hän ihmetteli, että voiko jollakin ”hemmetin kastikkeilla” tehdä elantonsa. Siitä tuli Jävla Sås, suomeksi hemmetin kastikkeet. Matkan varrelle mahtuu myös televisiosarja Leijonan luola, josta Gestranius kävi pokkaamassa sijoittajilta paljon enemmän rahaa kuin etukäteen suunnitteli.

Yhdessä uusien omistajien kanssa firmaa pusketaan täysillä eteenpäin niin kotimaassa kuin kansainvälisilläkin markkinoilla.

Erityisesti muissa pohjoismaissa skandinaavisella nimellä ja muotoilulla sekä luonnollisilla mauilla luulisi olevan kysyntää. Siksi Jävla Sås Bolag valitsi kumppanikseen PostNordin. Gestranius halusi, että kumppani on sama, lähtivät tuotteet minne päin hyvänsä. 

PostNord pystyy myös huolehtimaan sekä pienet kuluttajatilaukset että suuret teholavat jälleenmyyjäkauppiaille ja ravintoloihin. Osa kilpailijoista olisi edellyttänyt esimerkiksi minimipakettimäärää, mikä ei Gestraniuksen mielestä sovi kasvuyritykselle.

– PostNordin kanssa kaikki on järjestynyt. Mihinkään ehdotukseen ei ole vastattu, että ei hoidu, hän kehuu.

Gestranius pitää myös aina saman yhteyshenkilön kanssa asioimisesta. Näin hänen ei tarvitse joka kerta selittää tilannettaan ja
tarpeitaan alusta asti, vaan palvelua voidaan jatkuvasti kehittää yhdessä. Luotettava kumppani auttaa pitämään sekä kuluttaja- että
yritysasiakkaat tyytyväisinä.

Vauhdikkaasta kasvusta ja suurista suunnitelmista huolimatta yksi ei muutu: Jävla Sås Bolagin kastikkeiden ainesosalista pysyy lyhyenä. Esimerkiksi ketsupissa on tasan viisi ainesosaa.

– Olemme pystyneet todistamaan, että täyttä sisältöä saa lisäämättä tuotteeseen täyteaineita. Samalla olemme näyttäneet, että se onnistuu Suomessa, eikä kaikkea ole pakko tuoda maailmalta.

Lue Tempo 1/2019

Tutustu Online-asiakkuuteemme, joka on helppo ja nopea tapa saada PostNordin palvelut käyttöösi!

Tule asiakkaaksi

Customer service