Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi. Öppna i Microsoft Edge

PostNordin kyydissä kulkevat myös koronavirusnäytteet

PostNord kuljettaa Terveystalon koronavirusnäytteitä SYNLABin Tallinnan-laboratorioon. Tähän mennessä Tallinnaan on lähetetty yli 10 000 näytettä.

 

Postnordilaiset pitävät pyörät pyörimässä ja tekevät osansa koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

– Teemme kaiken voitavamme, jotta koronavirusnäytteet saadaan mahdollisimman nopeasti analysoitaviksi ja ihmisiä päästään hoitamaan, kertoo PostNordin terveydenhuollon logistiikan palveluista vastaava Marko Varalahti.

PostNord kuljettaa koronavirusnäytteitä Terveystalon toimipisteistä SYNLABin pääkonttoriin Helsingin Kivihakaan. Sieltä näytteet lähtevät erilliskuljetuksina kohti Tallinnan-laboratoriota. Laboratorio- ja kuvantamispalveluita tarjoavan SYNLAB Suomen toimitusjohtaja Aarne Aktan antaa kiitosta PostNordille siitä, että yritykseltä löytyi toimiva logistiikkaratkaisu myös koronatilanteeseen.

– Hyvä logistiikka on kaiken A ja O. Kun logistiikka toimii, sillä on yllättävän vähän merkitystä, onko laboratorio Helsingissä vai Tallinnassa, Aktan pohtii.

SYNLAB päätyi lähettämään suomalaisten koronavirusnäytteitä Tallinnaan hieman sattumankin kautta.

– Viron valtio lähestyi SYNLABia noin kuukausi sitten ja pyysi rakentamaan valmiutta koronavirustesteihin. Kun epidemia lähti liikkeelle Suomessa, meillä oli kuin vahingossa laboratorio Tallinnassa.

Tähän mennessä Tallinnaan on lähetetty analysoitavaksi jo yli 10 000 näytettä. Aktan arvioi määrän kasvavan vielä kymmenillä tuhansilla kevään aikana.

”Prosessi vaatii äärimmäistä tarkkuutta”

Koronavirusnäytteiden pakkaaminen ja kuljetus vaativat huolellisuutta. Näytteet pakataan ilmatiiviisiin putkiloihin, jotka kuljetetaan styroksilaatikoissa aina näytteenottopaikasta laboratorioon asti. Näytteet kuljetetaan 2–8 asteen lämpötilassa.

– Vaikka prosessi ei olekaan maailman monimutkaisin, se vaatii äärimmäistä tarkkuutta, Aktan muistuttaa. 

PostNordin Varalahti kertoo, että näytteiden kuljetuksessa erityisen tärkeää on aikataulutuksen onnistuminen. 

– Koko kuljetusketju on aikataulutettu niin, että myös Rovaniemeltä tulevat näytteet ehtivät Tallinnan-laivan kyytiin. Kuljettajamme ovat pitäneet huolta annetuista aikatauluista erinomaisesti, Varalahti kiittelee. 

Näytteitä kuljettavilla erityiskoulutus 

Lisähaasteensa on tuonut Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta, mutta Varalahden mukaan myöhästymisiltä on vältytty.

– Olemme päässeet liikkumaan hyvin Uudenmaan eristyksestä huolimatta, sillä tavarankuljetusta varten on varattu oma väylä.

Terveydenhuollon kuljetuksia ajavat PostNordin kuljettajat ovat saaneet erityiskoulutuksen, jotta he osaavat toimia oikein, jos kuljetuksen aikana ilmenee mitä tahansa normaalista poikkeavaa.

– Auto ja tavaratilan lämpötilat ovat aina reaaliaikaisessa seurannassa.

Vaikka pääpaino on tällä hetkellä koronavirusnäytteiden kuljetuksessa, PostNord huolehtii myös SYNLABin muiden näytteiden kuljetuksesta. Yhteistyö on jatkunut jo noin kuuden vuoden ajan.

 – Arvostamme tässä yhteistyössä erityisesti sitä, että PostNord on pystynyt aina ratkaisemaan myös ongelmat, Aktan sanoo.

Miten voimme auttaa logistiikassa?

Kysy lisätietoja tai pyydä tarjous

Customer service