Med flaskpost genom Norden

Med 30 miljoner flaskor vin och sprit som årligen ska fraktas från AMKA Gruppens centrallager på Jylland är nytänkande helt avgörande. Det är logistikchef Anders Ellitsgaard Larsen helt övertygad om. Han strävar därför alltid efter att ge kunderna bästa möjliga upplevelse genom förbättrad logistik.

Som Nordens största vinimportör är AMKA Gruppen en koncern som behöver logistiklösningar som inte bara fungerar men också hela tiden utvecklas. Deras centrallager i Hørning, strax söder om Århus, är 13 000 kvadratmeter stort och rymmer 5–6 miljoner flaskor vin. AMKA Gruppens logistikorganisation levererar vin och sprit till gruppens egna företag och kunder, men också vin till t.ex. privatpersoner på uppdrag av externa partner från hela vinbranschen. Från centrallagret söder om Århus fraktar bl.a. PostNord stora och små leveranser till både grossister, butiker, restauranger och privatpersoner i alla de nordiska länderna.

Kvaliteten står alltid högt på dagordningen hos AMKA Gruppen – både när det gäller varor och leveranser.

– Man förväntar sig att få vinet levererat ordentligt förpackat och i bra skick när man beställer hos oss. Man köper inte bara vin. Man köper en upplevelse, säger Anders Ellitsgaard Larsen. Därför är det oerhört viktigt att kunderna får precis det de förväntar sig när vinet levereras från AMKA Gruppens centrallager.

Då finanskrisen slog till för knappt tio år sedan, betydde det som för de flesta andra företag även för AMKA Gruppen att man måste tänka utanför ramarna för att få ekonomin att fungera.

– Vi säljer produkter man ska njuta av. Vi var tvungna att spara, men ville inte på något sätt kompromissa med varornas kvalitet. Därför fokuserade vi på logistiken, säger logistikchefen.

Tidigare levererades t.ex. privatkundernas varor på samma sätt som de stora återförsäljarnas, d.v.s. med lastbil. AMKA Gruppen enades därför tillsammans med PostNord om att dela upp leveranserna i två led. Ett huvudled som nu står för alla större leveranser som körs ut med lastbil, medan PostNord Express nu står för alla leveranser till privatpersoner.

– Det var opraktiskt för alla parter att vi skulle ha stora lastbilar som rullade runt i villakvarteren. Nu gör alla det de är bäst på, säger Anders Ellitsgaard Larsen. På så sätt blev lösningen både billigare och mer effektiv. I slutändan ger detta också ett bättre transportpris till kunderna.

Utöver AMKA Gruppens stora expertis inom vin fokuserar de också på kvalitetssegmentet inom andra former av alkoholhaltiga drycker. Dotterbolaget Beer Enthusiast, som grundades i Norge av en grupp ölentusiaster, är nu huvudplattform för AMKA Gruppens import och export av specialöl. Huvudfokus ligger på att ha en stark nordisk profil med de bästa ölsorterna från hela Norden, t.ex. Ø-bryg från Danmark, Austmann från Norge, Malmgård från Finland och Slottskällan från Sverige. Därmed är det ganska troligt att du släcker törsten med öl som har levererats av Beer Enthusiast när du handlar specialöl. Som logistikchefen påpekar:

– Det är helhetsupplevelsen som ska göra att kunden vill handla hos oss igen.

Amka - i korthet

Grundat av Anna-Marie Søndergaard och hennes make Karsten år 1978.
Nordens största importör av vin.
Centrallager i Hørning med ett lager på 5–6 miljoner flaskor.
Levererar till både butiker, restauranger och privatkunder.
Säljer årligen mer än 30 miljoner flaskor vin, öl och sprit fördelat på 11 länder.
Representerat i 11 länder i form av dotterbolag.
AMKA Gruppen har totalt 130 anställda i de 11 länderna och består av 18 individuella företag.

www.amka-vin.com

Fråga efter mer information eller en offert

PostNord har lösningar för alla logistikbehov.

Kontakta oss