Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge

Utmanar med grön logistik

En skrivare kan jämföras med ett barn. När den skriker efter toner kan man inte säga "tyst unge, vänta till i övermorgon". Det säger Greenmans vd Jörgen Wonisch. Företaget säljer miljötoners som kan återanvändas. Både leveranserna och retursystemet bygger på DPD Företagspaket.

Greenman säljer så kallade miljötoners till återförsäljare av kontorsprodukter i Sverige, Finland, Danmark och Baltikum. I utbudet finns toners till alla stora märken och modeller av skrivare och kopiatorer.

Att tillhandahålla ett retursystem för tomma kassetter är en mycket viktig del av verksamheten. Systemet bygger på att kunderna förses med en returkartong som rymmer 25 kassetter. När den är full ringer kunden numret till PostNord som står på kartongen och ber om upphämtning. Alternativt, om kunden får sin post hämtad av Posten, är det bara att ställa fram kartongen, och så plockas den upp samtidigt som alla andra paket. Kartongerna fraktas sedan till PostNord lager för tredjepartslogistik (TPL) i Helsingborg där de packas på pall.

- Det kostar inget för kunden. Vi betalar både kartongerna och frakten, säger Jörgen Wonisch.

När produkterna fyller 33 pall hämtas de upp av någon av Greenmans leverantörer i Europa. För Greenman är det viktigt att bilarna går fulla, och 33 pall fyller precis en 18 meters trailer.
- Att skicka en halvfull är varken bra för miljön eller ekonomin, säger Jörgen Wonisch.

Hos leverantörerna sorteras och rengörs alla toners, vissa smådelar byts ut och nytt färgpulver fylls på. Varje toner kvalitetstestas, och kan sedan säljas igen.

Företagets stora och medelstora kunder beställer ungefär en gång i veckan och får leverans till sina butiker och lager. Men så mycket som 67 procent går direkt från Greenman till återförsäljarnas slutkunder.

-Många av våra återförsäljare ser inte ens produkten, och så ska det vara. De är duktiga på att sälja, och vi sköter logistiken.

Men inte ens de stora återförsäljarna kan eller vill lagerhålla den uppsjö av toners som finns i sortimentet. Ibland krävs det därför mycket snabba leveranser av udda produkter.

-Man kan jämföra skrivaren med ett hungrigt barn. När den skriker efter toner kan man inte säga "tyst unge, vänta till i övermorgon". Företaget tappar ju produktivitet. Men vi behöver inte beställa speciella expressleveranser, PostNords pakettjänster funkar i alla lägen. Med den kan vi skicka ett paket på eftermiddagen och få det levererat ända uppe i Umeå redan nästa dag, säger Jörgen Wonisch.

Att köpa miljöeffektivt eller ekologiskt kan bli dyrt, men faktum är att miljötoners är billigare än originalen. Ändå är det få som vet att det finns. Och skrivartillverkarna arbetar aktivt för att kunderna ska köpa deras originaltoners.

-Vi har inte lika mycket pengar som de stora skrivartillverkarna att lägga på marknadsföring och få folk att förstå att det här är en suverän produkt. Men våra tonerkassetter är bra för både miljön och plånboken, säger Jörgen Wonisch.

Om Greenman

 • Verksamhetsort: Norrköping
 • Omsättning, 2012: 46,5 miljoner SEK
 • Ägare: Jörgen Wonisch
 • Anställda: 18 personer
 • Marknader: Sverige, Finland, Danmark och Baltikum. Börjar snart även sälja till Norge.
 • Använder följande tjänster från PostNord: PostNord Pallet, DPD Företagspaket 12.00 och 16.00, DPD Företagspaket med Telefonavisering, DPD UtrikesPostNord MyPack Collect, samt PostNord MyPack Collect kundretur.

Greenman har även ett stödlager hos PostNord TPL i Helsingborg som sköter registrering och lagring av tomma kassetter. Här packas kartongerna på pall, som sedan hämtas upp av Greenmans leverantörer, som finns runt om i Europa.

Om Greenmans flödet:

 • Greenmans lager ligger i Norrköping och servas av PostNord TPL.
 • Härifrån skickas produkter till återförsäljare i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Baltikum med PostNord Sveriges tjänster DPD Företagspaket 16.00, PostNord Pallet och DPD Utrikes.
 • Ungefär 67 procent av produkterna går direkt till slutkunderna. På så sätt behöver de inte mellanlanda på återförsäljarnas lager. Här används DPD Företagspaket. 16.00, PostNord Pallet och PostNord MyPack Collect.
 • Kunden stoppar ner den förbrukade tonern i returkartongen. När den är full hämtas den av PostNord med tjänsten DPD Företagspaket 16.00.
 • En del kunder skickar hela pallar med tomma toners direkt till Helsingborg, och använder då PostNord palltjänst PostNord Pallet.

 

Fråga efter mer information eller en offert

PostNord har lösningar för alla logistikbehov.

Kontakta oss