Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
Våra lösningar/E-handel

E-handel efter leverans

För att skapa en köpupplevelse som håller hela vägen är det viktigt att underlätta om kunden vill returnera en vara. Om det är enkelt att lämna tillbaka varor är chansen större att kunderna återkommer.

Se till att du har en tydlig returpolicy

Gör det enkelt att returnera

  • Möjliggör egen utskrift av returfraktsedel.
  • Beskriv tydligt hur kunden ska förpacka varan.
  • Om man inte har möjlighet att erbjuda fria returer, kan ändå processen göras smidig för kunden.
  • Hänvisa gärna kunden direkt på webbplatsen till befintliga lösningar att själv ordna med returen på ett kostnadseffektivt sätt. 
  • Guider, instruktioner steg-för-steg och korta filmer är ytterligare bra sätt för att besvara tänkbara.

Med PostNord kan dina kunder hantera sina returer direkt i mobilen.

Läs mer om PostNord App

Ta emot retur

Att ta emot returer är kostsamt. Returen måste kontrolleras, lagerföras och pengarna återbetalas. Returhantering bör ske så snabbt och effektivt som möjligt, för att kunna göra kunderna nöjda. Byten och reklamationer tar lång tid för konsumenten eftersom ersättningsvaran först skickas när returen är mottagen och kontrollerad.

Återbetala eller skicka ny vara

Beroende på om kunden vill byta en vara eller returnera helt ser processen olika ut. Vid en retur ska pengar återbetalas och varan föras in i lagersaldot igen. Om kunden istället vill ha en ny vara blir det till en ny order och hanteras i det vanliga flödet.

Som e-handlare är det viktigt att vara transparent med eventuella återbetalningar. Många kunder ringer till kundservice och frågar när deras pengar kommer in på kontot.

Kunduppföljning

Kunduppföljning är en viktig del i marknadsföringen och bör ske oavsett om retur har skett eller inte. Efter en retur bör man återkoppla till kunden om att returen är mottagen samt ge information om eventuell återbetalning eller när ny vara skickas.

Kontinuerlig kunduppföljning görs för att identifiera förbättringsområden i köpupplevelsen. Man kan rikta erbjudanden till kunder som returnerat, med App PostNord  kan dina kunder lämna feedback direkt.