Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi.

Brexitiä koskevaa tullitietoa PostNordilta

Ison-Britannian odotetaan lähtevän Euroopan unionista. Odotettu ero tulliliitosta tuo olennaisia muutoksia Isoon-Britanniaan suuntautuviin ja sieltä lähteviin paketti- ja logistiikkakuljetuksiin.

Tällä hetkellä on epäselvää, tuleeko Ison-Britannian ja EU:n välillä olemaan erohetkellä erosopimusta. PostNordin tavoitteena on tarjota asiakkailleen Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa mahdollisimman sujuva siirtymä neuvotteluiden lopputuloksesta huolimatta. PostNord muun muassa tekee yhteistyötä Royal Mailin ja DPD:n kanssa sekä varaa tullikäsittelyyn lisätyövoimaa Arlandassa, Malmössä, Örebrossa, Kööpenhaminassa ja Koldingissa.

Jos brexitistä tulee pehmeä eli erosopimus saadaan solmittua, EU:n ja Ison-Britannian väliseen kaupankäyntiin sovelletaan sovittuja siirtymäajan määräyksiä. Siirtymäajan määräykset tarkoittavat, että kaupankäynti jatkuu nykyiseen tapaan 31.12.2020 asti.

Jos erosopimusta ei allekirjoiteta, brexitistä tulee niin sanotusti kova, mikä vaikuttaa sekä arvonlisäveroon että tullitoimintaan. Tällöin EU:n ja Ison-Britannian välillä tapahtuva tavaroiden käsittely ja kaupankäynti edellyttävät uudenlaisia käytäntöjä ja uusia maksuja. Tavaroista on ehkä tehtävä ennakkoilmoitus, minkä lisäksi voidaan vaatia erityyppisiä tullilupia (esimerkiksi sisäiseen ja ulkoiseen jalostukseen). Voimaan voi astua myös muita vientiä koskevia turvallisuus- ja suojaussääntöjä. Lähettävältä osapuolelta tullaan vaatimaan sekä tuonnin että viennin yhteydessä tullausilmoitukset. Puutteellinen tulliselvitys voi johtaa odotusaikoihin rajoilla.

Asianmukainen kolmanteen maahan suuntautuva vienti edellyttää tullitietoja, kuten alkuperävahvistuksen, arvon, painon, tariffikoodin, tavaran kuvauksen, VAT-tunnuksen ja EORI-numeron (Economic Operator Registration and Identification). 

Lisätietoja valmisteluista on tulliviranomaisten sivuilla:

Mikäli sinulla on kysyttävää PostNordin brexitiin liittyvistä prosesseista ja tullikäytännöistä, ota yhteyttä tullausosastoomme osoitteessa tullaus.fi@postnord.com.

 

Customer service