Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi. Öppna i Microsoft Edge

Henrik Dettmannin johtajuusopit

Dettmann

Suomen koripallojoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann liputtaa yksilölähtösen johtamistavan puolesta.

Alaisten ja esimiesten kesken olisi hyvä olla paljon nykyistä enemmän vuorovaikutustilanteita. Näin ajattelee Suomen koripallomaajoukkueen ”Susijengin” päävalmentaja Henrik Dettmann, joka on perehtynyt erilaisiin johtamistapoihin jo vuosikymmeniä.

Susijengiä, jonka pääyhteistyökumppani PostNord on, valmentaessaan Dettmann pyrkii yksilölähtöiseen johtamistyyliin, joka perustuu kyselemiseen, kuuntelemiseen, kannustamiseen ja kiittämiseen. Johtamistavassa valtaa siirretään johtajalta johdettaville.

– Asioita ei voi tehdä toisten puolesta, vaan jokainen joutuu oivaltamaan oman vastuunsa tekemisestä. Se on tietynlaista vapautta, mutta mitä suurempi vapaus, sitä suurempi vastuu, Dettmann pohtii. Kaikilla on työyhteisössä siis omat roolinsa, eikä kenenkään tarvitse pompottaa muita.

– Kun ollaan ihmisen asiantuntijuusalueella, hän johtaa toimintaa ja muut varmistavat, että hän onnistuu asiantuntijuudessaan.

PostNord on Suomen koripallomaajoukkueen ”Susijengin” pääyhteistyökumppani. Syksyllä 2016 julkistetun yhteistyösopimuksen myötä logistiikkayhtiö näkyy niin Susijengin kuin myös nuorten ja naisten maajoukkueiden toiminnassa ja tapahtumissa.

Vuonna 2015 julkaistussa, Saska Saarikosken kirjoittamassa Dettmann ja johtamisen taito -kirjassa Dettmann kertoo olleensa valmennusuransa alussa enemmän ”huutajajohtaja” kuin yksilölähtöinen. Siirtyminen pelaajalähtöiseen johtamistapaan on tuonut mukanaan paljon hyvää. Dettmann sanookin koko Susijengi-ilmiön olevan uudenlaisen valmentamisen tulosta.

Hän hyödyntää myös tilannejohtamista, jossa korostetaan hetkessä olemista: jokainen tilanne otetaan vastaan juuri sellaisena kuin se on. Tämä onnistuu kokemuksen ja näppituntuman kautta.

– Tietyssä hetkessä on pystyttävä aistimaan, mikä on tärkeää. Jotta se onnistuu, on oltava täysin avoin. Jos on hirveän vahvat ennakkoluulot, voi jumiutua vanhaan ja hetkeen kuulumattomaan. Itsestään on tärkeää huolehtia kokonaisvaltaisesti.

– Tärkein asia on oivaltaa, että fysiikka vaikuttaa mieleen, mutta myös mieli vaikuttaa fysiikkaan. Mieltä ja kehoa on kehitettävä koko ajan, niitä ei voi erottaa toisistaan. Koskaan ei myöskään kannata kuvitella olevansa valmis. Dettmann muistuttaa myös, että jos tunteet ovat tukossa, ne tukkivat intohimon, joka vaikuttaa kaikkeen tekemiseen.

Susijengin päävalmentaja kehottaa johtajia selvittämään, mitkä asiat ovat tärkeitä alaisille ja mitkä motivoivat heitä. Johtajan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi hän nostaa empatian ja kyvyn sanoa ei.

– Ihmisen mielen ja sielun tilojen tunnistaminen onäärimmäisen tärkeää. Kyky kuunnella ja yrittää tuntea toisen puolesta ovat hienoja ominaisuuksia. Tärkeää on myös välittää ja olla peloton. Jos työyhteisössä halutaan muutoksia, niiden on noustava aina työyhteisöstä. Jotta muutos on mahdollinen, johtajalla on oltava johdettavien luottamus takanaan sekä rohkeutta toteuttaa muutos näkemyksensä perusteella.

– Johtajan on uskallettava ajatella eteenpäin ja hänen on uskallettava ajatella isosti, sillä asioita jarruttamalla ei tapahdu muutosta. Suurin kehu minulle on, jos joku tulee sanomaan ”joukkue pelaa rohkeasti”.

Pienillä asioilla on Dettmannin mukaan suuri merkitys niin työelämässä kuin elämässä ylipäänsä.

– Kaikki lähtee pienistä asioista. On osattava hakea pieniä onnistumisia, sillä ne synnyttävät isoja onnistumisia. Pieniä laiminlyöntejä kannattaa puolestaan välttää, koska ne synnyttävät isoja laiminlyöntejä. Virheiden tekemistä ei kuitenkaan kannata pelätä.

– Jos ei onnistu omasta mielestään riittävän hyvin, se on vain harjoittelun puutetta.

Lähde PostNordin asiakaslehti Tempo 2/17