Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi. Öppna i Microsoft Edge

Näin valitset pakkauksen, joka kestää ajan saatossa

Verkkokauppa kasvaa, ja sen myötä kasvaa myös pakettien määrä – sekä pakkausten vuori. Jos pakkausten kestävyyttä lähestytään ainoastaan materiaalin käytön minimoinnin näkökulmasta, ollaan kuitenkin vaarassa joutua ojasta allikkoon. Kun materiaalit valitaan fiksummin ja pakkausratkaisuista tehdään sekä suojaavia että kierrätettäviä, pakkausteollisuudella on mahdollisuus edistää kestävää kehitystä.

Helén Williams toimii ympäristö- ja energiajärjestelmien professorina Karlstadin yliopistossa ja on keskittynyt tutkimuksessaan erityisesti elintarvikepakkauksiin. Hänen mukaansa pakkaukseen tuotteena kiinnitetään nykyään suurta huomiota.

– Haluan laajentaa tätä näkökulmaa ja puhua myös pakkauksesta palveluna. Silloin painopiste siirtyy materiaalivalinnoista kohti sitä, mikä on kaikkein tärkeintä, eli tuotteen suojaamista, hän sanoo.

– Elintarvikealalla pakkausten merkitys korostuu, koska elintarvikkeet ovat herkkiä ja me kaikki haluamme syödä turvallista ruokaa. Monia elintarvikepakkauksissa käytettyjä ratkaisuja voidaan soveltaa myös muilla aloilla, kuten tavaroiden verkkokaupassa. Kaikkien pakkausten päätehtävä on varmistaa, että pakkauksen sisältö tulee perille ehjänä, turvallisesti ja mahdollisimman tehokkaasti.

Suojaaminen voi olla ekoteko

Jos pakkausten kestävyyttä lähestytään ainoastaan materiaalin käytön minimoinnin näkökulmasta, ollaan vaarassa joutua ojasta allikkoon, sillä tuotteen ilmastovaikutus päihittää usein pakkauksen oman ilmastovaikutuksen.

– Ilmastonäkökulmasta katsottuna on pahempaa joutua heittämään ruokaa tai tavaraa pois kuin käyttää muutama gramma enemmän pakkausmateriaalia sisällön suojaamiseen. Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa esimerkiksi lihan tai juuston ja muiden vastaavien luonnonvaroja kuluttavien tuotteiden kohdalla, joiden tuotantoon kuluu paljon energiaa.

Kun tuotteen ilmastovaikutus on pieni, kuten vedellä, on vaikeampi perustella ylisuuria pakkauksia suojauksen tarpeella.

– Ei välttämättä kannata investoida pakkaukseen, jos tuotteella on vähäinen ilmastovaikutus, vaan silloin on parempi tyytyä yksinkertaiseen pakkaukseen tai luopua pakkauksesta kokonaan. Mutta niin kauan kuin tuotanto ja kulutus tapahtuvat eri aikaan ja eri paikoissa, ei pidä unohtaa sitä, että pakkauksen on hoidettava tehtävänsä hyvin.

 

Customer service