Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi. Öppna i Microsoft Edge

We deliver -rahasto on jakanut tukea lasten ja nuorten koripalloharrastukseen jo yli 85 000 euroa – ”Tuki on perheille uskomattoman tärkeää”

Viime vuoden keväällä täydellä voimalla iskenyt koronapandemia vei koripalloa harrastavan Tomin perheen taloudellisen tilanteen niin tiukalle, ettei harrastuksen jatko ollut itsestään selvää. Poika päätti kirjoittaa PostNordin, Koripalloliiton ja Koripallosäätiön vuonna 2018 perustamalle We deliver -rahastolle ja hakea stipendiä tilanteen helpottamiseksi. Nyt Tomi ja hänen äitipuolensa ovat yksi yli 350 perheestä, jotka ovat saaneet tukea We deliver -rahastolta.

– Rahastosta jaetaan stipendejä vähävaraisille perheille, jotta saamme pidettyä myös taloudellisesti heikossa asemassa olevien perheiden lapset mukana koripalloharrastuksessa. Jokaisen lapsen pitäisi pystyä harrastamaan jotain liikuntaa, olivatpa lähtökohdat mitkä tahansa, Koripalloliiton yhteyspäällikkö Jussi Laurila sanoo.

Laurilan mukaan We deliver -rahastoon on tullut reilun kahden vuoden aikana 1 141 hakemusta.

– Olemme jakaneet yhteensä 357 stipendiä. Rahallisesti se tarkoittaa 85 759 euroa, Laurila kertoo.

Koronapandemian aiheuttama ahdinko näkyy hakemusten määrässä


Laurila on ollut mukana We deliver -rahaston toiminnassa sen alusta lähtien. Hän kertoo, että hakemuksia on tullut aina paljon, mutta erityisesti niitä riitti viime vuoden keväällä.

– Kun koronapandemia iski, järjestimme ylimääräisen hakukierroksen, jossa jaettiin tukia avoinna oleviin kausimaksuihin. Hakemuksissa on siitä lähtien näkynyt erityisen paljon perheitä, joissa vanhempia on irtisanottu tai lomautettu, Laurila toteaa.

Stipendejä ei jaeta miten sattuu, vaan huoltajien verotuspäätösten avulla varmistetaan, että tuki menee sellaisille perheille, jotka todella tarvitsevat apua. Näin vältytään väärinkäytöksiltä.

– Huoltajien tiedoista näki, että vielä edellisvuonna perheiden tilanne oli ollut hyvä, mutta korona aiheutti monille suuren taloudellisen ahdingon. Pandemian aiheuttama poikkeustilanne on valitettavasti näkynyt myös hakemusten määrässä.

Tomin ja hänen perheensä tarina on vain yksi esimerkki siitä, millaisia hakemuksia rahastolle tulee.

– Tuen tarpeessa olevia on paljon. Hakijoita riittää Kemijärveltä Hankoon, niin pienistä kuin isoista seuroista, Laurila kertoo.

Laurila toteaa, että rahaston jakamat tuet eivät ole järisyttävän suuria, mutta niillä pystyy kattamaan kausimaksuja, harjoitusleirimatkoja tai varustehankintoja. Pienemmälläkin tuella on valtava merkitys taloudellisten resurssien riittävyyden kanssa kamppaileville perheille.

– We deliverin tuki on perheille uskomattoman tärkeää. Olemme tehneet päätöksen, että soitan henkilökohtaisesti jokaiselle perheelle, jolle tuki myönnetään. On samaan aikaan todella karua ja lohdullista kuulla, kun puhelimen toisessa päässä perheen äiti alkaa itkeä ilosta ja sanoo, että ilman avustusta lapselle olisi jouduttu kertomaan, ettei hän pääse leirille tai voi jatkaa harrastusta lainkaan, koska rahaa ei yksinkertaisesti ole.

Lähtökohdat eivät määritä ketään: Jamar Wilson nousi Bronxin kaduilta Susijengin tähdeksi


We deliver -rahaston kummina toimii Susijengin konkari ja Joensuun Katajaa edustava Jamar Wilson. Wilson kasvoi yksinhuoltajaäitinsä kanssa New Yorkin Bronxin kovilla kulmilla ja siellä hän löysi myös rakkautensa koripalloa kohtaan.

– Koripallo oli halpa harrastus, koska Bronxissa koreja on joka puolella, eikä siihen tarvinnut muuta kuin pallon, Wilson kertoo.

Raha oli tiukassa, mutta koska myös Wilsonin serkku ja setä olivat vihkiytyneet lajiin, nuori koripallolupaus sai käyttöönsä sukulaisten vanhoja varusteita ja kenkiä. Lisäksi hän sai apua liigamaksuihin.

Taloudellisesta tilanteestaan huolimatta Wilsonin perhe arvosti koulutusta, ja Jamar pääsi lahjakkaana nuorena koripalloilijana yksityiseen kouluun ja sen koripallojoukkueeseen. Urallaan hän on pelannut koripalloa ammattilaisena niin Suomessa, Belgiassa, Australiassa, Serbiassa kuin Ranskassakin.

– We deliver -rahaston kummina oleminen on minulle henkilökohtaisesti todella tärkeää, sillä olisin itse voinut olla yksi tukea hakevista nuorista. En olisi päässyt eteenpäin ilman ulkopuolisten apua, Wilson sanoo.

Wilson kertoo olevansa äärimmäisen onnellinen siitä, että hän saa tehdä oman osansa PostNordin ja Koripalloliiton perustamassa hyväntekeväisyysrahastossa.

– Suomessakin on todella paljon perheitä, joilla ei ole varaa maksaa lasten harrastuksista. On hienoa olla omalta osalta varmistamassa, että kaikilla lapsilla on samanlaiset mahdollisuudet. Urheilu on supertärkeää lapsille ja nuorille, sillä sen parissa he saavat olla osa jotain suurempaa ja se vaikuttaa heidän koko elämäänsä.

Tomin nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojaamiseksi.

We deliver -rahasto on arvioitu kestävän kehityksen asiantuntijoiden toimesta vastuulliseksi teoksi Planet Company -yhteisössä.

Pelaa ja kerrytä We deliver -rahaston pottia!

Testaa tietosi tietovisassa ja pääset osaksi We deliver -kampanjaa. Jokainen pelikerta kasvattaa summaa, jonka lahjoitamme rahastoon jaettavaksi.

Pelaa tästä

Customer service