Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi. Öppna i Microsoft Edge

Suomen kattavin ulkoautomaattiverkosto jatkaa kasvuaan: Jo 500 Lähiboksia eri puolilla Suomea

PostNordin Lähiboksi-ulkoautomaatit ovat nousseet nopeasti suomalaiskuluttajien suosioon. Eikä ihme, sillä Lähiboksi-verkosto vastaa kuluttajien tarpeisiin ja edistää vastuullisuutta. Lähitulevaisuudessa PostNordin ulkoautomaattiverkosto jatkaa kasvamistaan ja tarjolle tulee entistä parempia ominaisuuksia.

Suomen ensimmäiset Lähiboksi-ulkoautomaatit otettiin käyttöön keväällä 2022. Automaatit nousivat nopeasti suureen suosioon ja lokakuun alussa 2023 Lähibokseja on jo 500 noin 250 eri sijainnissa eri puolilla Suomea.

”Pohjoisimmat Lähiboksit löytyvät Inarista ja eteläisimmät Tammisaaresta. Kasvu on ollut nopeaa ja vuoden loppuun mennessä saamme vielä 100 lokaatiota lisää. Vuodenvaihteessa Lähiboksien kokonaismäärä tulee olemaan siis jo noin 750”, PostNordin Head of Ecommerce Network Tuomo Tunturi kertoo.

PostNordin rakentama laaja ulkotiloihin keskittyvä pakettiautomaattiverkosto on ensimmäinen ja ainoa laatuaan Suomessa. Lähibokseista paketit voi noutaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa ja ne on sijoitettu suomalaisten arjen reiteille.

”Tällä hetkellä Lähibokseja löytyy esimerkiksi taloyhtiöiden pihoilta sekä Lidl- ja S-ryhmän myymälöiden edustoilta”, Tunturi listaa.

Vastaus kovaan kysyntään

Kaikista Euroopan maista juuri Suomessa pakettien noutaminen automaateista on erityisen suosittua. Sisätiloissa sijaitsevia pakettiautomaatteja on ollut jo pidempään, mutta ulkoautomaateissa on omat etunsa.

”Tutkimuksen mukaan noin 65 prosenttia kuluttajista haluaa noutaa pakettinsa ensisijaisesti automaateista. Samaan aikaan sisätiloissa sijaitsevien automaattien kapasiteettia alkaa olla hankala kasvattaa. Haluamme tietenkin vastata kysyntään ja tehdä asiakkaat mahdollisimman tyytyväisiksi, joten Lähiboksit täydentävät tätä palvelua loistavasti”, Tunturi kertoo.

Tunturin mukaan Lähiboksit löysivät nopeasti paikkansa kuluttajien suosikkina.

”Kun asiakas on kerran käyttänyt ulkoautomaattia, niin yleensä hän jatkaa sen käyttöä säännöllisesti jatkossakin. Kuluttajat ovat siis olleet hyvin tyytyväisiä automaatteihin ja niiden käytettävyyteen.”

Joku saattaa kuitenkin miettiä, että onko ulkotiloissa sijaitseva noutopiste turvallinen. Kyllä, vastaa Tunturi.

”Meillä on ollut Lähibokseja muissa maissa jo pidempään ja minkäänlaisia ongelmia tai ilkivaltaa on ollut äärimmäisen vähän. Automaatit on sijoitettu valaistuihin paikkoihin ja ne avataan turvallisesti ja kätevästi mobiilisovelluksella omalla älypuhelimella, joten riskit ovat todella pienet”.

Turvallisuus ja vastuullisuus etusijalla

PostNord on tällä hetkellä ainoa toimija Suomessa, jolla on näin laaja ulkotiloihin keskittyvä pakettiautomaattiverkosto. Yksi syy panostukseen on se, että sillä halutaan lisätä toiminnan vastuullisuutta.

”Yksi PostNordin strategian kulmakivistä on vastuullisuus ja pyrimme ajamaan kaikki päästömme mahdollisimman alas. Kun tuomme noutopisteet mahdollisimman lähelle asiakkaita ja asuntoja, pakettien noutamiseksi suoritettava yksityisautoilu vähentyy huomattavasti. Lisäksi suurimmissa kaupungeissa paketit toimitetaan automaatteihin päästöttömästi sähköllä”, Tunturi selittää.

Viimeisen parin vuoden ajan PostNord on ottanut noutopisteverkostonsa pakettijakelua omaan hallintaansa ja lokakuun alusta lähtien kaikki PostNordin noutopistetoimitukset on tehty heidän omilla ehdoillaan ja omassa verkostossaan.

”Lähiboksi-paketit on kuitenkin jaettu jo alusta asti meidän omalla kalustollamme”, Tunturi huomauttaa.

”Tiesitkö muuten, että kun jaamme paketit kokonaan itse, niin se lyhentää paketin matkaa lähettäjältä vastaanottajalle kokonaisen päivän?”

Kasvua ja uusia ominaisuuksia

Ulkoautomaattiverkoston kasvu on ollut nopeaa, eikä se ole hiipumassa. Ensi vuonna PostNord on avaamassa Lähibokseja 300 uuteen sijaintiin.

”Keskitymme kaupunkialueille sekä kauppapaikoille ja pihoille, joissa kasvu ja suosio ovat suurimpia. Käymme myös keskusteluja kaupunkien kanssa siitä, voisiko automaatteja sijoittaa kuntien omille tonteille, jotta ne olisivat vieläkin lähempänä kuluttajia. Muissa maissa tätä tapahtuu jo”, Tunturi kertoo.

Lisäksi Lähibokseihin on suunnitteilla uusia, kuluttajien elämää helpottavia ominaisuuksia.

”Tähän asti paketteja on voinut noutaa Lähibokseista, mutta lähitulevaisuudessa niihin voi myös tehdä palautuksia ja niistä voi lähettää paketteja”, Tunturi paljastaa.

"Ensi vuonna pakettivolyyminne tulee kasvamaaan entisestään ja markkinoiden kysyntään vastaavia tuotelanseerauksia valmistellan jo nyt. Samalla myös tarve entistä laajemmalle vastuulliselle noutopisteverkostolle kasvaa – ja me olemme valmiita vastaamaan tähän kysyntään."

Customer service