Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi. Öppna i Microsoft Edge

Terminaalien ja varastojen ympäristövaikutukset kuriin jätteiden lajittelulla ja kierrätyksellä

Logistiikassa syntyy väistämättä kosolti jätettä, sillä tuotteiden varastointi ja kuljetus edellyttävät erilaisten pakkausmateriaalien käyttöä. Tekemällä fiksuja valintoja sekä huolehtimalla puun, pahvin ja muiden terminaaleissa ja varastoissa käytettävien materiaalien oikeaoppisesta lajittelusta ja kierrätyksestä jätemäärää voidaan kuitenkin pienentää merkittävästi sekä vähentää sen aiheuttamaa ympäristökuormaa. PostNordilla jätehuolto otettiin suurennuslasin alle viime syksynä, ja tulokset ovat kiistattomat: koko yrityksen kierrätysaste oli syyskuussa 2021 huimat 86 prosenttia.

PostNordin Vantaan Osumakujan kiinteistössä kierrätys on lähtenyt lennokkaasti vauhtiin, ja parhaimmillaan Kehä kolmosen kupeessa ollaan ylletty reilusti yli 90 prosentin kierrätysasteeseen. Keskimäärin Vantaan kierrätysaste on ollut tänä vuonna lähes 50 prosenttiyksikköä korkeampi edellisvuoteen verrattuna. Kierrätysaste kuvaa sitä osuutta kaikesta syntyvästä jätteestä, joka voidaan uusiokäyttää polttamisen tai kaatopaikalle viemisen sijaan.


Noin puolet PostNordin terminaaleissa ja varastoissa syntyvästä jätteestä on puuta tai pahvia. Samalla kun panostamme jätteiden kierrätykseen, pyrimme maksimaaliseen resurssitehokkuuteen käyttämällä mahdollisimman vähän pakkausmateriaaleja. Esimerkiksi puujäte koostuu pääasiassa lavoista, joiden kulutusta on saatu vähennettyä ottamalla kuljetuksissa käyttöön uudelleen käytettäviä metallihäkkejä. Niiden hyödyntäminen vähentää myös muovin käyttöä, jota tarvitaan lavoilla kulkevien lähetysten paketoimiseen.

Vihreät kuljetukset ja kiinteistöt


Jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen panostaminen on osa PostNordin vastuullisuusstrategiaa, jonka ytimessä on hiilidioksidipäästöjen raju vähentäminen tarjoamalla täysin fossiilittomat kuljetuspalvelut vuoteen 2030 mennessä. Lajittelua ja kierrätystä lisäämällä teemme kuljetusten ohella myös kiinteistöistämme vihreämpiä vähentämällä niiden aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Jätehuollon lisäksi investoimme terminaaleissamme ja varastoissamme myös muihin ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, kuten led-valaistukseen ja maalämpöön.

Logistiikkapalveluiden kysyntä nousee yhtä matkaa verkkokaupan kasvun kanssa, mikä lisää terminaaleissa ja varastoissa syntyvän jätteen absoluuttista määrää. Jätevirran kasvaessa on entistä tärkeämpää panostaa lajitteluun ja kierrätykseen, jotta mahdollisimman suuri osa jätteestä saadaan hyödynnettyä tehokkaasti uudelleen. PostNordilla uudet kierrätyskäytännöt otetaan seuraavaksi haltuun hiljattain avatussa Tampereen terminaalissa, jolle tullaan myöntämään Green Building Council Finlandin BREEAM-sertifikaatti.

Customer service