Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi. Öppna i Microsoft Edge

PostNord-konsernin osavuosikatsaus Q1 2022

Verkkokaupan jyrkkä lasku vaikutti tulokseen.

Vuoden 2022 ensimmäinen neljännes

  • Liikevaihto oli 9 772 (10 187) miljoonaa Ruotsin kruunua. Laskua oli -6 (12) prosenttia kiinteässä valuutassa vertailtavissa yksiköissä.
  • Pakettien määrä väheni kaikkiaan -10 (30) prosenttia business-to-consumer-kaupan huomattavan supistumisen seurauksena.
  • Kirjeiden määrä väheni -13 (-10) prosenttia.
  • Liiketulos (EBIT) oli 98 (878) miljoonaa Ruotsin kruunua.

Konsernijohtaja Annemarie Gardsholin kommentit

Verkkokaupan jyrkkä lasku vaikutti tulokseen

Konsernin liikevaihto ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli 9 772 (10 187) miljoonaa Ruotsin kruunua, eli se laski -6 prosenttia viime vuodesta.

Vuosineljänneksen liiketulos oli 98 (878) miljoonaa Ruotsin kruunua. Tuloksen lasku on merkittävä verrattuna vuoden 2021 ensimmäiseen neljännekseen, joka oli konsernin kaikkien aikojen vahvin.

Tuloksen heikkeneminen johtuu ensisijaisesti pakettien määrän voimakkaasta vähenemisestä. Pakettimäärät laskivat -10 (30) prosentilla. Lisäksi tulosta heikensivät laskeneet kirjemäärät. Kirjeiden määrä laski -13 (-10) prosenttia. Koronarajoituksia kevennettiin huomattavasti Pohjoismaissa, ja kapasiteetin sopeuttaminen riittävän nopeasti tästä seuranneeseen voimakkaaseen pakettivolyymin laskuun on aiheuttanut haasteita. Kulutuskäyttäytymisessä on tapahtunut muutoksia koronarajoitusten kevennyttyä, ja ihmiset ovat alkaneet tehdä ostoksia myymälöissä verkkokaupan sijaan. Monet käyttävät rahaa myös matkoihin ja huveihin.

Lisäksi tulokseen vaikuttivat negatiivisesti koronapandemiasta johtuvat runsaat sairauspoissaolot. Vaikka onnistuimme kompensoimaan kohonneita polttoainekustannuksia melko kattavasti, kohonneet kuljetuskustannukset heikensivät tulosta, kun alihankkijat nostivat hintojaan.

Voidaksemme mukauttaa tuotantokapasiteettimme nykyisiin pakettimääriin panostamme vahvasti tehostamisohjelmaamme ja täydennämme sitä uusilla, liiketoimintaamme tehostavilla toimenpiteillä. Ryhdymme myös lisätoimiin kuljetuksiin liittyvien kustannusten nousun kompensoimiseksi.

Kestäviä investointeja kilpailukyvyn parantamiseksi

PostNordilla on käynnissä laaja muutos vastuullisen ja digitaalisen tulevaisuuden varmistamiseksi. Noudatamme strategiaamme ja teemme edelleen investointeja vahvistaaksemme asemaamme pitkällä aikavälillä yhä kasvavilla verkkokauppamarkkinoilla. Jatkamme pakettiliiketoiminnan vahvistamista investoimalla terminaaleihimme ja ottamalla käyttöön uusia pakettiautomaatteja. Meillä on nyt Pohjoismaissa runsaat 7 000 pakettiautomaattia, jotka täydentävät kotiinkuljetus- ja noutopistepalvelujamme. 

Jatkamme ajoneuvokantamme uudistamista, jotta toimintamme voi olla kokonaan fossiilitonta vuonna 2030. Olemme päättäneet vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana investoida 240 sähköpakettiautoon, samaan määrään lataustolppia sekä 28 biokaasulla kulkevaan kuorma-autoon. Saimme vahvistuksen kestävyystyömme merkityksellisyydelle, kun ruotsalaiset kuluttajat valitsivat PostNordin kaikkein vastuullisimmaksi logistiikka-alan brändiksi.

 

Raportti, esitysmateriaali ja video löytyvät englanniksi ja ruotsiksi PostNord-konsernin sivustolta:
PostNord Interim Report January-March 2022

Customer service